Vista del golf de roses

Roses

Roses és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà que ocupa la meitat sud de la península del cap de Creus. És centrat a la vila del mateix nom, situada al centre de la badia de Roses i a l’extrem nord del golf de Roses.

És un centre turístic amb urbanitzacions, hotels i altres equipaments, dos ports (pesquer i esportiu) i un lloc atractiu i de gran relleu en el sector septentrional de la Costa Brava.

El clima, que acusa la freqüent acció de la tramuntana, és assuaujat per la mar. La costa del municipi de Roses inclou una llarga platja de sorra, a la façana marítima de la població (entre el Port Nou i el canal de Riu Grau) i, més a l’est, un bon nombre de cales, entre les quals destaquen les de les Canyelles Petites, l’Almadrava (o les Canyelles Grosses), Murtra, Rustella, Montjoi, Pelosa, i Jóncols. També cal destacar els accidents geogràfics de punta Falconera i l’imponent cap Norfeu, reserva integral del Parc Natural del Cap de Creus.

Malgrat que el turisme ofereix la font d’ingressos principal de l’economia rosinca, el sector primari també hi té presència, amb l’agricultura (conreu de l’olivera i de la vinya), encara que reduïda i minvant, i, sobretot, la pesca, ja que Roses disposa del port pesquer més destacat de la costa nord de Catalunya.

 

LLOCS D’INTERÈS


 

Conjunt megalític de Roses
Ciutat grega i romana de Rhode (o Rodes)
Castrum visigòtic del puig Rom
Castell de Bufalaranya
Monestir de Roses
Castell de la Trinitat (o de la Poncella)
Ciutadella de Roses
Església de Santa Maria de Roses
Casa Mallol
Parcs naturals
Parc natural del Cap de Creus
Parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà