Ruta turística esportiva de bicitranscat per pobles

Castelló d’Empúries

Castelló d’Empúries és una vila i municipi de la comarca de l’Alt Empordà, a les Comarques Gironines. Adquirí la condició de capital del Comtat d’Empúries després del trasllat des de la veïna Sant Martí d’Empúries, més exposada als atacs des del mar, esdevenint així l’autèntica capital medieval de l’Empordà durant els segless de més esplendor polític d’aquest comtat. Aquest, fou un dels més insurgents amb el poder reial i un dels darrers a unir-se a la Corona d’Aragó, fet que donà lloc a curiosos episodis, com foren la desviació del cabal del riu Ter per part dels comtes d’Empúries o la inacabada construcció del vistós castell del Montgrí per part dels reis catalans dalt del massís del mateix nom. Castelló fou una vila important. Deu ser per això que la gent dels altres pobles de la comarca deien: «Castelló vila major, tot són jutges i notaris». El seu ric passat medieval afavoreix que, cada any, a mitjans de setembre se celebri el Festival Terra de Trobadors, durant el qual hi ha actuacions de música trobadoresca, combats de cavallers, un popular mercat medieval, actuacions musicals i teatrals, conferències de temes medievals i exposicions.

Castelló és sobre un turó d’uns 17 metres d’alçada al bell mig de la plana al·luvial, a la riba esquerra del riu La Muga i a uns 4 km del mar.

El terme municipal està dividit en dues parts: la que originàriament era el nucli del municipi i, a uns 2 km en línia recta, un complex turístic arran de mar anomenat Empuriabrava. Empuriabrava disposa d’una llarga platja i és una de les marines residencials més grans del món,[1] amb uns 24 km de canals navegables i amb 5.000 embarcadors privats. A l’estiu es multiplica la població a causa de la gran afluència de turistes, podent arribar a una població real d’uns 75.000 habitants.

En els últims anys han sorgit també altres urbanitzacions com ara Mas Nou, que és a l’altre costat de la carretera de Roses, i queda separada d’Empuriabrava, i Castelló Nou que també resta separada, en aquest cas del nucli antic, per la mateixa carretera.

La carretera de Roses (C-260) la comunica amb el cap de comarca, Figueres (a 10 km), per on passen la carretera N-II i l’autopista AP-7, i amb la vila de Roses (a 10 km). Una línia regular d’autobusos comunica la vila amb els municipis d’aquest important eix comarcal.

 

 

LOCALITZACIÓ: Cap de Creus, Alt Empordà

TELF: +34 972 19 31 91
MAIL: pncapcreus@gencat.cat
WEB: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cap-creus